Bespaar tot 40% energie met turboblowers

op

Wist u dat afvalwaterzuiveringsinstallaties pas in de 19e eeuw in grote steden geïntroduceerd werden om de hoeveelheid verontreinigende stoffen in het afvalwater dat afkomstig is van huishoudens en chemische processen te beperken? In een openbare waterbehandelingsinstallatie in Duitsland werden de oppervlaktebeluchters vervangen door turboblowers, waardoor de exploitanten niet alleen energie besparen, maar ook zorgen voor een proces dat dag en nacht operationeel blijft.

Beeld-Artikel-Replacing-Surface-Aertors-with-Turbo-Blowers-for-Energy-Savings

Na 40 jaar, tijd voor een upgrade van het persluchtsysteem

Veertig jaar na haar indienststelling was de biologische samenstelling in het waterbekken van de afvalwaterbehandelingsinstallatie toe aan een grondige revisie. In het originele ontwerp werd gebruikgemaakt van vier gesloten bezinkingstorens en twee open bezinkingsbekkens. De bekkens waren drie meter diep en werden verlucht door grote mechanische mengers – wat werd beschouwd als een heel geavanceerde oplossing in de jaren zeventig.

Toen de tijd was gekomen voor een upgrade, maakte men van de gelegenheid gebruik om te investeren in twee nieuwe cascadebekkens, die acht meter diep zijn. Diepe afvalwatertanks beperken niet alleen de ruimte die men nodig heeft, maar verhogen ook de druk op de onderkant van het bekken, zodat het bekken vanaf de onderkant wordt verlucht en de lucht in het water op een meer doeltreffende manier wordt opgelost.

Betrouwbaarheid essentieel wanneer luchtcompressoren het hele jaar door ononderbroken werken

De efficiëntie van afvalwaterbehandelingsprocessen is in sterke mate afhankelijk van bacteriën die zich voeden met het organische afval en dat afbreken in stikstof, kooldioxide en water.

Wegens de zuurstofvereisten van de bacteriën werken twee tot drie van de vier luchtcompressoren continu in deze toepassing - afhankelijk van de contaminatiegraad van het afvalwater. De vierde compressor doet dienst als reserve.

Bacteriën kunnen slechts enkele uren actief blijven zonder zuurstof; dus de beschikbaarheid van zuurstof is dan ook bijzonder belangrijk. Dat is de reden waarom de afvalwaterbehandelingsinstallatie investeerde in ZB turboblowers (lagedruk centrifugaalcompressoren) van Atlas Copco en in een onderhoudscontract voor vijf jaar.

Geoptimaliseerd energieverbruik dankzij betere controle

De turboblowers zijn één-traps compressoren met een aandrijfsysteem met variabel toerental en ingebouwde frequentie sturing. Door middel van de geavanceerde ES 130T centrale regelaar van Atlas Copco wordt de ganse compressorinstallatie zo ingesteld dat het energieverbruik wordt geoptimaliseerd. De lagedruk ZB 100-160 VSD turboblowers staan garant voor een continue, bijzonder betrouwbare, energie-efficiënte en 100 % olievrije luchttoevoer, wat belangrijk is om het risico op oliecontaminatie in het behandelde afvalwater te elimineren.

De motoren zijn voorzien van elektromagnetische lagers met een contactloos ontwerp, waardoor ze gegarandeerd 'slijtvast' werken. De rotor is gemonteerd op de motoras zelf, waardoor het gebruik van tandwielen overbodig wordt en het geheel efficiënter werkt. In vergelijking met conventionele draaizuigermodellen haalt dit type aandrijving energiebesparingen van gemiddeld 30 tot 40 % en in sommige gevallen zelfs nog veel meer.

Bekijk deze video en ontdek hoe Aquafin zijn totale gebruikskosten heeft kunnen verlagen met de centrifugaalblowers van Atlas Copco. Voor meer informatie, kunt u ook ons informatieaanvraag formulier invullen. U krijgt dan binnenkort een berichtje van een van onze vertegenwoordigers.

Categorie

Afvalwater Energie-efficiëntie Blowers Olievrije compressoren

Deel dit artikel op: