Energie besparen met schroefblowers

op

Waterzuivering gebeurt zeven dagen per week, 24u per dag. Een betrouwbare en efficiënte installatie is dan ook van cruciaal belang. Tijdens het zuiveringsproces voeden miljoenen bacteriën zich met organisch afval en zetten dit om in onder andere om kooldioxide, stikstof en water. Omdat de bacteriën zuurstof nodig hebben, worden grote hoeveelheden lucht in de verluchtingstanks geblazen.

Beeld-artikel-Blowers-for-Waterwaste-Management

Lobben versus schroef

Conventionele lobbentechnologie maakt gebruik van rotoren met twee of drie lobben die binnen een ovalen behuizing draaien. Op deze manier wordt lucht in de compressiekamer getrokken en aan de tegenovergestelde zijde naar buiten gestuwd. Het verplaatste volume lucht wordt compimeerd omdat er lucht vanuit de drukleiding terug in de behuizing stroomt, wat vaak tot drukschommelingen leidt.

De olievrije schroefblower werkt met een combinatie van een mannelijke en een vrouwelijke rotor. De lucht wordt samengedrukt naarmate het beschikbare volume tussen de rotoren met iedere draai daalt. Bij het begin van de compressiecyclus vult lucht de compressiekamer en komt daar vast te zitten. De lucht wordt daarna continu intern gecomprimeerd naarmate het mannelijke en het vrouwelijke gedeelte bij iedere rotatie ineengrijpen tot de lucht via de uitlaat naar buiten wordt geperst.

Om de prestaties van een lobbenblower en een schroefblower te vergelijken werden laboratoriumtests uitgevoerd, waarbij beide technologieën in dezelfde omgeving en in dezelfde werkingsomstandigheden met elkaar werden vergeleken. De energie die door ieder systeem werd verbruikt, werd bij de stroombron gemeten. Het debiet werd aan de uitgang van ieder systeem gemeten.

De resultaten spreken voor zich: voor een blower met een capaciteit van 1600 m³/h, verbruikt een lobbenblower gemiddeld 61 kW terwijl een schroefblower gemiddeld 43 kW zal verbruiken bij een druk van 0,8 bar. De energiebesparing loopt dus op tot bijna 30%!

Door gebruik te maken van schroefblowertechnologie kan het energieverbruik van zuiveringsinstallaties significant verminderd worden en kunnen ze op een milieuvriendelijkere manier werken.

Vul ons informatieaanvraagformulier in als u meer wilt weten over ons aanbod schroefblowers, of surf naar onze website.

Categorie

Afvalwater Blowers

Deel dit artikel op: