Afvalwaterzuivering: behaalt 40% energiebesparing met schroefblowerstechnologie

op

Tijdens het waterbehandelingsproces voeden miljoenen bacteriën zich met organisch afval en breken ze het af in kooldioxide, stikstof en water. Aangezien deze bacteriën zuurstof nodig hebben om hun rol in dit proces te vervullen, worden grote hoeveelheden lucht in verluchtingstanks geblazen, met alle elektriciteitskosten van dien. Exploitanten van zuiveringsinstallaties kunnen echter hun energiekosten wezenlijk verlagen door voor de recentste technologieën te kiezen.

Beeld-Artikel-Screw-vs-Centrifugal-Compressors-in-Wastewater-management

Schroefblowers of centrifugaalcompressoren? Afhankelijk van het type zuiveringsstation

Afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater die moet worden behandeld en de specifieke behoeften van de installatie kunnen exploitanten van zo'n installatie het gebruik van verscheidene blowers en luchtcompressoren voor hun toepassingen overwegen.

Voorbeeld #1: in een afvalwaterzuiveringsinstallatie met diepe sedimentatietanks (10 meter hoog en 8,5 m diep) bestaat de uitdaging erin om de gewenste hoeveelheid hogedruk perslucht voort te brengen zonder dat daarvoor een fortuin aan energiekosten in het water wordt gegooid. Centrifugaalcompressoren met magnetische lagers vormen een efficiënte keuze voor deze specifieke toepassing. Zij zorgen voor hogedruk perslucht én bijzonder laag energieverbruik.

Voorbeeld #2: in een afvalwaterzuiveringsinstallatie die 3 miljoen kubieke meter rioolwater per jaar behandelt, zijn meerdere blowers nodig om de perslucht te leveren (tussen 1.500-3.500 m³ per uur). De olievrije ZS schroefblowers van Atlas Copco met variabele toerentalaandrijving zijn tot 40 % energie-efficiënter dan lobbenblowers en kunnen afvalwaterbehandelingsinstallaties elk jaar duizenden euro's aan elektriciteitskosten doen besparen.

De ZS-schroefblowers zijn niet alleen 40 % energie-efficiënter dan lobbenrblowers, maar beantwoorden ook nog eens aan de ISO 8573-1 Class Zero-certificatie voor 100 % olievrije lucht, waardoor het risico op oliecontaminatie tot nul wordt herleid.

Voor meer informatie, kunt u naar onze website surfen of ons informatieaanvraagformulier invullen. Onze experten helpen u dan ook met genoegen verder.

Categorie

Afvalwater Energie-efficiëntie Blowers Olievrije compressoren VSD-technologie

Deel dit artikel op: