Centrifugaalcompressoren spelen in op de unieke noden van afvalwaterzuivering

op

Unieke scenario's vragen om unieke oplossingen. Zuurstof is een essentieel onderdeel van het afvalwaterzuiveringsproces. In conventionele slibinstallaties zitten miljoenen bacteriën die zich tegoed doen aan organisch afval en dit afbreken in koolstofdioxide, stikstofgas en water. Omdat de bacteriën zuurstof nodig hebben, worden grote hoeveelheden lucht in de beluchtingstanks geblazen om het proces mogelijk te maken. Hiervoor worden vaak lage-druk blowers gebruikt.

Beeld-Artikel-Centrifugal Compressors Answer Unique Wastewater Treatment Needs

Elke installatie is anders en elke situatie vraagt een specifieke oplossing. Beluchtingstanks zijn meestal zo’n 4,5 meter diep. De unieke lay-out bij een Duitse waterzuiveringsinstallatie gebruikt echter tanks van 8,5 meter diep – bijna twee keer zo diep als een standaard tank. De lucht die nodig is voor het beluchtingsproces wordt langs onder in de tanks geblazen via membraanventielbeluchter. Een zeer energie intensief gegeven.

De initiële persluchtinstallatie bestond uit vijf verouderde ééntraps schroefcompressoren. Gezien de volledige installatie gereviseerd moest worden en dit tegen een hoge kostprijs, werd gezocht naar een nieuwe, energiezuinige oplossing. De uitzonderlijk diepe tanks vroegen een andere aanpak. Hiervoor kwam de klant bij centrifugaalcompressoren met magneetlagers als meest efficiënte upgrade voor deze specifieke toepassing.

Concreet werden drie centrifugaalcompressoren met toerentalregeling (VSD) geplaatst in combinatie met twee oudere ééntraps schroefcompressoren om de nodige perslucht te leveren in de tanks. De drie centrifugaalcompressoren genereren tussen de 2500 en 7500 Nm³ olievrije perslucht per uur. De interactie tussen de compressoren wordt verzorgd door het Atlas Copco ES 130 centrale sturingssysteem. Deze regelt de vereiste hoeveelheid lucht op basis van het zuurstofgehalte in de tanks, afhankelijk van de hoeveelheid rioolwater en graad van vervuiling. 

Waterzuiveringsinstallaties draaien 24 uur per dag, zeven dagen op zeven. Betrouwbaarheid is dan ook troef bij zulke installaties. Daarnaast maakt beluchting zo’n 70% uit van de totale elektriciteitsfactuur van industriële en stedelijke waterzuiveringsinstallaties.

Ideaal voor Atlas Copco centrifugaalcompressoren. Volgens de operators is de installatie en het onderhoud eenvoudiger en is het volledige proces efficiënter. Het vernieuwen van de persluchtinstallatie levert hier jaarlijks dan ook een algemene besparing op van meer dan €15 000.

Voor meer informatie over ons assortiment centrifugaalcompressoren, vul ons informatieaanvraag formulier in, we helpen u graag verder.

Categorie

Afvalwater Energie-efficiëntie Blowers

Deel dit artikel op: