Een cementfabrikant bespaart 30% op zijn energiekosten

op

Cement is een onmisbaar materiaal bij heel wat bouw- en infrastructuurprojecten, van bouwfundamenten en metselwerk tot tunnels, wegen en bruggen. Tijdens de cementproductie is vaak perslucht nodig als werk- en instrumentatielucht, voor pneumatische transportbanden alsook de beluchting in cementsilo's.

Beeld-Artikel-Cementfabrikant-bespaart-op-zijn-energiekosten

In Oman heeft een grote cementfabrikant een persluchtsysteem ontworpen dat voldoet aan de internationale normen, waaronder de ISO 9001- en de ISO 14001-certificering voor kwaliteit, milieubeheer en prestaties. Dat deed het bedrijf omdat het kwaliteit heel belangrijk vindt en om de ontwikkeling van de infrastructuur in het land te ondersteunen.

Op naar een energie-efficiënte persluchtmix

De cementfabriek is uitgerust met 16 oliegesmeerde schroefcompressoren. Een aantal van deze compressoren wordt aangedreven door VSD-technologie (variable speed drive). Hiermee kan men de snelheid van elektrische motoren in machines afstemmen op de gevraagde belasting. In de GA-compressoren van Atlas Copco zijn de modernste compressie-elementen ingebouwd, gebaseerd op innovatieve asymmetrische rotorprofielen, net als een hoogwaardig aandrijfsysteem en hoog-performante luchtinlaatfilters. Al deze componenten zijn geselecteerd om doorlopend te werken in de zwaarste omstandigheden en bij omgevingstemperaturen tot 55 °C, terwijl ze de energiekosten gemiddeld met 35 % doen dalen.

Twee olievrije ééntraps schroefcompressoren uitgerust met een geïntegreerde VSD-frequentieregelaar, roestvrijstalen koelers en een supermodern elektrisch aandrijfsysteem zorgen voor een betrouwbare toevoer van zuivere lucht tegen minimale energiekosten.

Stoffige omgeving? Denk aan een speciale compressorkamer

Cementfabrieken zijn ruwe, stoffige omgevingen en dat kan problemen opleveren bij luchtgekoelde compressoren. Om dit probleem op te lossen, bouwde de cementfabrikant een speciale compressorkamer met dubbele filtratieschermen. In een speciale compressorkamer worden de olievrije schroefblowers, die voor de beluchting worden gebruikt, beschermd tegen de ruwe omgeving. Daardoor kunnen ze continu op volle toeren werken.

Zo bespaart u 30% op uw energiekosten

Blowers gebruiken een schroefcompressie-element, bestaande uit mannelijke en vrouwelijke rotoren die in tegengestelde richtingen draaien, terwijl het volume tussen de rotoren en de behuizing afneemt. Elk schroefelement heeft een vaste, ingebouwde drukverhouding en heeft geen mechanische krachten die de balans verstoren. Dit betekent dat de schroeftechnologie met een hoge assnelheid kan werken en een groot debiet kan combineren met kleine buitenafmetingen. Daardoor is een energiebesparing tot 30% mogelijk, in vergelijking met lobbenblowers.

Wilt u weten hoe uw bedrijf energie kan besparen door te upgraden naar efficiëntere apparatuur en door strategieën toe te passen om onderhoud te verminderen? Vraag ons advies door ons informatieaanvraagformulier in te vullen. Een van onze vertegenwoordigers neemt snel contact met u op.

Categorie

Energie-efficiëntie Blowers Olievrije compressoren Oliegesmeerde compressoren

Deel dit artikel op: