Hoe zuiver is uw perslucht?

op

Zuivere (pers)lucht maakt het verschil. Net als airconditioningsystemen zijn persluchtinstallaties uitgerust met filters om onzuiverheden uit de lucht te halen. Het bepalen van de vereiste luchtzuiverheid en de selectie van de juiste filters is van groot belang voor iedere toepassing.

Beeld-artikel-How-Clean-Is-Your-Compressed-Air

Onvoldoende filtratie kan storingen veroorzaken en kan de prestatie van de installatie ernstig aantasten. In het ergste geval kan ook het eindproduct verontreinigd worden. Anderzijds zorgt een te hoge filtratie voor extra weerstand in het persluchtsysteem waardoor het verbruik van de installatie onnodig zal toenemen.

Hoe werkt filtratie?

De eenvoudigste filtermechanisme is het “zeven” van de vaste deeltjes in de luchtstroom. Filters zijn opgebouwd uit willekeurig verdeelde lagen van microscopisch dunne glasvezels. De onzuiverheden die groter zijn dan de openingen tussen vezels zullen door de filter worden tegengehouden, zoals een voetbal die in het net van het doel terechtkomt.

Dit mechanisme werkt goed voor deeltjes groter dan 1 mm. Voor het verwijderen van kleinere deeltjes (oliedeeltjes of stofpartikels) worden drie verschillende filtermechanismen toegepast: inertie-impact, interceptie en diffusie.

Wanneer de onzuivere lucht door de filter stroomt, zullen de relatief grote deeltjes door de inertie rechtdoor bewegen in plaats van de luchtstroom rond de vezels te volgen. Hierdoor zal het deeltje botsen met de vezels. Indien het deeltje wat kleiner is en de luchtstroom wel volgt, zal dit op een bepaald moment de vezels zijdelinks raken en vast komen te zitten (interceptie). Voor de filtratie van de kleinste deeltjes wordt gebruik gemaakt van diffusie. Deze deeltjes volgen niet strikt de stroming maar bewegen eerder willekeurig door botsingen met gas moleculen. Aangezien deze deeltjes de hoogste bewegingsvrijheid hebben, is de kans dat ze botsen met de vezels het grootst.

De filterefficiëntie is het resultaat van de combinatie van al deze mechanismen. Elke filter wordt ontworpen om, naast het bereiken van de benodigde luchtkwaliteit, de lucht op een zo efficiënt mogelijke manier te filteren.

Innovatieve filtertechnologie leidt tot zuiverder perslucht

De UD+, de recentste filtertechnologie van Atlas Copco, is het resultaat van jarenlange ervaring en onderzoek. Bij deze technologie worden meer lagen filtermateriaal gebruikt dan bij een klassieke filter, maar met een lagere dichtheid.

Door het gebruik van filtermedia met een lagere dichtheid is de drukval 40% lager waardoor de UD+ aanzienlijk energiezuiniger is zonder in te boeten op de luchtzuiverheid.

Wilt u meer weten over de innovatieve filtertechnologie van Atlas Copco? U kunt naar onze website surfen of via volgend informatieaanvraagformulier contact opnemen met onze medewerkers. Zij helpen u graag verder.

Categorie

Olievrije compressoren Oliegesmeerde compressoren Persluchtbehandeling

Deel dit artikel op: