Oliegesmeerde compressoren met food-grade olie voor de voedingsindustrie?

op

De vraag blijft welk type compressor geschikt is voor voedselverwerkende toepassingen: een oliegeïnjecteerde/oliegesmeerde of een olievrije compressor? Helaas zijn er geen voorschriften die een bepaald compressortype aanbevelen, maar er zijn praktische richtlijnen inzake food-grade perslucht die kunnen worden gevolgd.

Beeld-Artikel-Foodgrade-Oil-iStock_12978776_LR

Het verschil tussen perslucht die wel en niet in contact komt met voeding

De praktische richtlijnen inzake perslucht voor cruciale industrieën zijn ingedeeld in twee categorieën: geen contact en contact. Perslucht die geen contact heeft met voeding is de lucht die in de lokale atmosfeer van de voedingsbereiding, de productieprocessen, de verpakking of de opslag wordt uitgestoten. Bij handelingen waar er geen contact is, moet het oliegehalte in de perslucht minder dan of gelijk zijn aan 0,01 mg/m³.

Perslucht die in contact komt met voeding is de lucht die wordt gebruikt als deel van de voedselproductie en -verwerking en omvat de verpakking en het transport. Bij handelingen waar er contact is, moet het oliegehalte in de perslucht minder zijn dan 0,01 mg/m³. Het verschil in beide categorieën (contact en geen contact) is heel klein wat de toegelaten hoeveelheid olie in de perslucht betreft.

Omwille van dit minieme verschil tussen de oliegehaltes, worden vaak gesmeerde compressoren met downstreamfilters en food-grade olie gebruikt bij voedselverwerkende toepassingen. Maar is food-grade olie veilig voor consumptie, zoals olijfolie of maïsolie?

Is food-grade olie veilig?

Het veiligheidsgegevensblad (MSDS - material safety data sheet) voor food-grade olie zegt dat het inademen van aerosols (zoals nevel of damp), gegenereerd door het materiaal tijdens een normale hantering, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van het individu. Er is enig bewijs dat suggereert dat het materiaal irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken, wat kan leiden tot longschade.

Food-grade olie is een minerale olie op basis van petroleum; het is niet geschikt voor consumptie. Sommige oliebedrijven vermelden niet altijd de additieven of andere componenten in de olie omwille van vertrouwelijkheidsredenen. En hoewel testen hebben uitgewezen dat sommige oliën ‘minder’ giftig zijn dan andere, in het MSDS, moeten huidcontact en inademing zoveel mogelijk worden vermeden om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Olievrije compressortechnologie biedt een alternatief voor food-grade olie

Olievrije compressoren, gecertificeerd door ISO 8573-1 Class Zero-normen, zijn het beste alternatief voor food-grade olie in voedselverwerkende toepassingen. Niet alleen elimineren olievrije compressoren alle risico’s met betrekking tot productverontreiniging, maar ze verminderen ook het risico van productieonderbrekingen en een aangetaste reputatie door productterugroepingen. Olievrije compressoren bieden niet alleen betrouwbaarheid en energie-efficiëntie, maar ook gemoedsrust op het gebied van voedselveiligheid.

We hebben onlangs aangekondigd dat Atlas Copco de eerste fabrikant van compressoren is die de ISO 22000-certificatie heeft ontvangen van Lloyds Register voor onze productiefaciliteit in Antwerpen, België, waarmee een nieuwe standaard is gezet voor de belangrijkste leveranciers aan de F&B-industrie. Deze fabriek produceert geavanceerde olievrije luchtcompressoren, blazers en luchtbehandelingsproducten.

Voor meer informatie, kunt u naar onze website surfen of ons informatieaanvraagformulier invullen.

Categorie

Voedingsmiddelen en dranken Olievrije compressoren Oliegesmeerde compressoren

Deel dit artikel op: