Zo kiest u de juiste compressor voor uw bedrijf

op

Vóór u een compressor koopt, doet u er goed aan wat informatie in te winnen. Er zijn zoveel soorten compressoren dat kiezen in eerste instantie best moeilijk lijkt. Hieronder vindt u een aantal keuzes die u doorgaans voorgeschoteld krijgt tijdens uw zoektocht naar de beste compressor voor uw installatie.

Atlas-Copco-Compressoren

Vaste snelheid of variabele snelheid (VSD)?

Afhankelijk van het vereiste debiet en de schommelingen in de persluchtvraag van uw installatie, heeft u een compressor met vaste snelheid of met een frequentieregelaar (VSD) nodig. Wanneer u een relatief laag debiet nodig heeft met relatief grote schommelingen kan een VSD-compressor een goede keuze zijn. Compressoren met een frequentieomvormer leveren enkel de hoeveelheid lucht die op dat moment nodig is voor uw toepassing.

Wanneer de vraag naar perslucht relatief hoog is met beperkte schommelingen, kan een compressor met een vast toerental een betere optie zijn voor uw toepassing. Bij grotere installaties is vaak een combinatie van beide technologieën aangewezen waarbij de compressor met een vast toerental het basisverbruik zal afdekken en de compressor met de frequentieregelaar de schommelingen in de vraag zal opvangen.

Oliegesmeerd of olievrij?

Kiezen tussen een oliegesmeerde en olievrije compressor is eenvoudig. Het enige waar u rekening mee moet houden, is de toepassing waarvoor de perslucht gebruikt wordt. Een olievrije compressor is meestal de beste oplossing als er veiligheidseisen gelden met betrekking tot de luchtzuiverheid. Omdat de perslucht bij deze compressoren op geen enkel moment in contact kan komen met smeermiddelen, is er geen risico op vervuiling van uw eindproduct. Olievrije compressoren worden vaak gebruikt in de farmaceutische industrie, in de voedings- en drankindustrie en in de elektronica industrie. Hoewel bij oliegesmeerde compressoren olie, water en stofdeeltjes uit de luchtstoom kunnen verwijderd worden door filtratie, zijn ze niet geschikt voor gevoelige toepassingen aangezien het risico inherent aanwezig blijft. Oliegesmeerde compressoren worden vaak gebruikt voor het aansturen van ventielen.

Dynamische compressor of verplaatsingscompressor?

Compressoren kunnen over het algemeen onderverdeeld worden in 2 categorieën: de verplaatsingscompressoren en de dynamische compressoren. Bij de eerste categorie wordt de lucht gecomprimeerd door een volume lucht in te sluiten in een kamer en deze kamer vervolgens te verkleinen zodat de druk stijgt. Bij een dynamische compressor, ook turbocompressor genoemd, wordt de aangezogen lucht versneld. Bij het verlaten van de compressor wordt deze kinetische energie omgezet in een drukverhoging.

Het grootste voordeel van een dynamische compressor is dat deze perslucht kan leveren aan de laagste energiekost. Hier tegenover staat dat het regelbereik van een dynamische compressor veel beperkter is dan dat van een verplaatsingscompressor. Eenmaal buiten dit regelbereik verliest een dynamische compressor veel van zijn efficiëntie.

Dynamische compressoren zijn hierdoor uitermate geschikt als basislast bij grote verbruikers. Verplaatsingscompresssoren werken dan weer goed bij een variabele belasting.

Wilt u meer informatie over onze compressoren?  Vul ons informatieaanvraagformulier in of surf naar onze website.

Categorie

Olievrije compressoren Oliegesmeerde compressoren

Deel dit artikel op: