Grote lenteschoonmaak in uw persluchtsysteem

op

Na de winter voelt niets zo heerlijk aan als de eerste warme lentedagen en het gevoel van heropleving dat daarmee gepaard gaat. Het ideale moment dus om uw persluchtsysteem stevig onder handen te nemen, zodat u de rest van het jaar blindelings kunt vertrouwen op een energie-efficiënte werking van uw compressorinstallatie zonder dat uw installatie moet uitschakelen worden voor onverwachte herstellingswerken.

Beeld-Artikel-Spring-Cleaning

Ondanks het feit dat ze vaak het hele jaar door 24 uur per dag moeten werken, worden luchtcompressoren vaak over het hoofd gezien wanneer het op onderhoud aankomt. Maar onderhoud van de luchtcompressoren uitstellen is zo'n beetje als het waarschuwingslampje van de motor op het dashboard van uw auto negeren. U zult wellicht nog een tijdje probleemloos kunnen doorrijden, maar u kunt er zeker van zijn dat u vroeg of laat met pech langs de weg komt te staan ... 's avonds laat, terwijl het pijpenstelen regent. Geen mooi vooruitzicht.

Daarom kan het interessant zijn om de volgende tips voor het persluchtsysteem na te leven.

1. Onderhoud filter

Een verstopte filter, of een filter die helemaal dichtzit, kan de efficiëntie van de werking van de compressor tot 3 % doen zakken. Dat lijkt op het eerste zicht niet zo veel, maar het plaatje verandert wel wanneer u bedenkt dat in sommige fabrieken een 200 pk sterke luchtcompressor 24 uur per dag en 7 dagen per week moet werken - tegen een tarief van 5,98 cents per kWh. In dat geval besteedt de fabrikant elk jaar 82.271 € aan het gebruik van zijn luchtcompressor. Dit betekent ook dat het gebruik van de juiste filter die perfect werkt, een besparing van meer dan 2.200 € kan opleveren. Dit soort besparingen kan snel oplopen - zeker in fabrieken die met meer dan één compressor werken.

Vergeet ook niet om de filterafvoer te controleren. De vaakst gebruikte filters zijn voorzien van vlotterafvoeren, die mettertijd verstopt kunnen raken. Wie deze componenten regelmatig onderhoudt, voorkomt kostbare luchtlekken ten gevolge van afvoeren die open blijven staan of zelfs duurdere schade door water verder in het systeem als een afvoer helemaal dicht komt te zitten.

2. Onderhoud leidingen

Spoor lekken op. Maak ze dicht. Voorkom dat er nieuwe lekken ontstaan. Dit is een heel eenvoudige tip - zeker als u weet dat zelfs de kleinste lekken in een persluchtsysteem grote gaten kunnen slaan in het onderhoudsbudget. Lekken leiden immers tot drukverlies, waardoor het persluchtsysteem nog harder moet gaan werken en dus meer energie moet verbruiken. Drukverlies in het persluchtsysteem voorkomen zorgt voor een domino-effect, zodat u aanzienlijke en duurzame kostenbesparingen kunt realiseren. Een audit van het persluchtsysteem kan 30 tot 50 % besparingen opleveren als de aanbevelingen van de audit nadien in de praktijk worden omgezet.

Tests hebben aangetoond dat leidingstelsels die meer dan vijf jaar oud zijn, tot 25 % lekken vertonen en dat één enkel luchtlek van 6 mm bij 100 psi meer dan 2.315 € per jaar kan kosten, afhankelijk van de energiekosten. Oude leidingstelsels vervangen door corrosievrije en lichte AIRnet aluminum leidingen helpt het risico op luchtlekken verminderen en beperkt drukverliezen in de leidingen.

Geen tijd voor een lenteschoonmaak?

Een behoorlijk onderhoud van het persluchtsysteem is van essentieel belang als u wilt dat de luchtcompressoren optimaal blijven presteren. Controleer of het serviceplan van uw fabriek up-to-date is als u niet achterop wilt raken. Met SMARTLINK, het datalogging-, monitoring- en communicatiesysteem van Atlas Copco, kunt u nagaan hoeveel lucht uw systeem produceert, hoeveel energie het daarbij verbruikt, hoe het systeem algemeen gesteld presteert en wanneer het systeem toe is aan een servicebeurt.

Vul ons aanvraagformulier in, één van onze vertegenwoordigers zal dan binnenkort contact met u opnemen.

Categorie

Energie-efficiëntie Onderhoud

Deel dit artikel op: