Perslucht en stikstofgas: het ideale koppel in de modewereld

op

Sommige zaken horen gewoon bij elkaar, zoals frieten en mayonaise, jeans en een gewoon wit T-shirt, spaghetti en spaghettisaus. Andere combinaties liggen misschien niet zo meteen voor de hand, maar zijn daarom niet minder essentieel. Neem nu perslucht, stikstofgas en de modewereld. Niet overtuigd? Lees dan vooral verder.

Beeld-Artikel-NGP-Sewing-Machines

Misschien bent u niet helemaal up-to-date over al het moois dat de afgelopen dagen op de catwalks te zien was, maar de kans is groot dat u wel wat meer vertrouwd bent met één van de vele gereedschappen die in de mode-industrie worden gebruikt - de naald. Naalden helpen samen met de al even onmisbare draad om gewone stukken stof om te vormen tot de kleren die wij elke dag dragen.

Stikstof: een essentiële component in de naaldenfabricage 

In de naaimachinefabriek van Singer in het Braziliaanse Indaiatuba worden elk jaar ongeveer 180 miljoen naalden gemaakt. De naalden van koolstofstaal ondergaan daarbij een warmtebehandelingsproces dat 'temperen' wordt genoemd, waarbij ze door een oven worden geleid waarin een temperatuur heerst van 800 °C. Tijdens dit proces, waarin het staal wordt versterkt, wordt zuurstof uit de oven weggeleid en vervangen door stikstofgas, waardoor in de oven een inerte atmosfeer wordt gevormd. Wanneer bij zo'n hoge temperatuur zelfs een kleine hoeveelheid zuurstof het koolstofstaal raakt, ontstaat er onmiddellijk corrosie, die het materiaal aantast en het onbruikbaar maakt.

On-site stikstofgeneratie voor absolute zuiverheid en betrouwbaarheid

Om zeker te zijn van de absolute zuiverheid en de betrouwbaarheid van het stikstofgas dat tijdens dit proces wordt gebruikt en om de kosten te drukken en de productiviteit op te voeren, besliste de fabriek een tijd geleden om de stikstof voortaan niet meer in vloeibare toestand in bulk te laten leveren, maar om de stikstof ter plaatse te genereren. Zelfs wanneer rekening wordt gehouden met de kapitaalkosten die gepaard gaan met het genereren van stikstof ter plaatse (inclusief de aankoop van persluchtapparatuur, stroom en onderhoud) kunnen ondernemingen de kosten voor het gebruik van stikstof drukken en in 9 tot 24 maanden de investering terugwinnen (afhankelijk van de machines die al in de fabriek aanwezig zijn). Bovendien kunnen de normale operationele uitgaven de volgende jaren nog meer worden verlaagd.

Gas wordt tegenwoordig in verschillende sectoren ter plaatse gegenereerd: van de chemische, scheepvaart- elektronica-, dranken-, voedings- en verpakkingsindustrie tot de medische industrie, in waterbehandelingsinstallaties, viskwekerijen en voor de productie van ozon.

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden van on-site stikstofgeneratie, surf naar onze website of vul ons informatieaanvraagformulier in.

Categorie

Energie-efficiëntie Stikstofgeneratoren

Deel dit artikel op: