Energiebesparing checklist voor uw persluchtsysteem

op

We blijven het herhalen: ongeveer 40 procent van de energiefactuur van een fabriek gaat naar perslucht. Indien u nog niet op zoek bent gegaan naar manieren om de energie-efficiëntie van uw persluchtsysteem te verbeteren, begin er dan vandaag nog aan.

Beeld-Artikel-Energy Savings Checklist for Your Compressed Air System-NL

De duurste component van het totale kostenplaatje van perslucht – inclusief investerings- en onderhoudskosten – is het energieverbruik. Over de gehele levensduur van een compressor bedraagt de energiefactuur een veelvoud van de aankoopprijs. Een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie brengt dus geld op en draagt bij tot het milieu.

De 10 belangrijkste manieren om de energie-efficiëntie van perslucht te verbeteren

Om u op weg te helpen met het besparen van energie hebben we de 10 belangrijkste manieren om vandaag de energie-efficiëntie van uw persluchtsysteem te verbeteren op een rijtje gezet.

  1. Zet ze zo vaak mogelijk uit. Zet uw machines uit wanneer u ze niet gebruikt. Naargelang uw ploegensysteem kunt u tot 20 procent besparen op uw energiefactuur door uw compressoren 's avonds en tijdens het weekend uit te zetten.
  2. Repareer bestaande lekken. Begin bij de oudste en grootste leidingen. Vergeet niet dat zo'n 80 procent van de luchtlekken onhoorbaar is. Neem desnoods een specialist onder de arm om lekken te helpen opsporen. Opgelet, de meeste lekken zijn on-detecteerbaar zonder de juiste apparatuur.
  3. Voorkom nieuwe lekken. Het is simpel: droge en gefilterde perslucht houdt de leidingen stof- en slibvrij, zodat er geen nieuwe lekken ontstaan.
  4. Verlaag de druk. Gebruik niet meer druk dan nodig. Onthoud dat elke vermindering van 1 bar ongeveer het energieverbruik met 7 procent terugdringt.
  5. Controleer de condensaat afvoeren. Blijven uw timercondensaatafvoeren openstaan? Zo verspilt u perslucht. Ga nog een stap verder en bespaar door de timerafvoeren te vervangen door afvoeren zonder verlies.
  6. Herzie de leidingen. Uw leiding vergroten één duim diameter kan een potentieel drukverlies met zo'n 50 procent verminderen. U kunt drukdalingen met nog eens 20 à 40 procent verminderen door de afstand die de lucht aflegt in te korten.
  7. Vervang regelmatig de filters. Net zoals u regelmatig de olie van uw wagen ververst voor optimale prestaties, moet u ook regelmatig de filters in uw luchtcompressor en luchtsysteem vervangen om de luchtkwaliteit op peil te houden en om drukdalingen te vermijden.
  8. Recupereer warmte.  Lucht samenpersen genereert warmte. U kunt tot 90 procent van de warmte uit samengeperste lucht recupereren en gebruiken in uw fabriek. Bijvoorbeeld te gebruiken om voor een warme douche voor alle werknemers die met de fiets naar het werk komen.
  9. Besteed aandacht aan goed onderhoud. Goed onderhoud van compressoren vermindert de energiekosten met ongeveer één procent en voorkomt defecten die tot stilstand en productieverlies leiden.
  10. Stop met oneigenlijk gebruik van perslucht. Met oneigenlijk gebruik van perslucht bedoelen we alle toepassingen die op een andere en doeltreffendere en efficiëntere manier kunnen worden uitgevoerd dan met perslucht. Stof afblazen met perslucht is eigenlijk een dure zaak!

Bovenstaande lijst is slechts een samenvatting van aandachtspunten wanneer u de energie-efficiëntie wilt verhogen. Bij tal van persluchtinstallaties kan men grote energiebesparingen realiseren door energie- en luchtconsultants van Atlas Copco in te schakelen. Zij bepalen de juiste balans tussen uw productienoden en beperken uw werkingskosten tot een minimum. 

Meer informatie nodig?

Surf naar onze wesite of onze perslucht-wiki en ontdek tal van artikels die betrekking hebben tot energie-efficiëntie.

Spreekt u liever een productspecialist aan?

Bel naar 02 689 05 11 of vul ons informatieaanvraag formulier in om aan de slag te gaan. 

Categorie

Energie-efficiëntie

Deel dit artikel op: