De kracht van vacuümtechnologie

op

In 1657 voerde de Duitse wetenschapper Otto von Guericke een experiment uit in de stad Maagdenburg om de kracht van vacuüm te demonstreren. Von Guericke plaatste twee identieke holle bronzen halve bollen tegen elkaar. Met een luchtpomp onttrok hij de lucht en creëerde hij een vacuüm in de bol.

Beeld-Artikel-The-Power-of-Vaccum-Technology

Twee teams van acht paarden probeerden om de twee halve bollen te scheiden door in tegengestelde richting te trekken, maar het lukte niet. De toeschouwers waren verbaasd dat de paarden het moesten afleggen tegen de kracht van het vacuüm.

Waarvoor wordt vacuüm vandaag de dag gebruikt?

In moderne vacuümtoepassingen, van het aandrijven van transportbanden tot het verpakken van afgewerkte producten, is vacuüm een krachtig en onmisbaar instrument. Bepaalde sectoren hebben een consequente en efficiënte manier nodig om vacuüm te creëren, zoals printing, plastics, verpakking, houtbewerking, bottelen en inblikken. Zelfs medische faciliteiten, workshops en technische labs hebben tal van toepassingen die op vacuüm werken.

Voor toepassingen die werken tussen 1 tot 500 mbar is het oliegesmeerde schroefvacuümsysteem GHS – het eerste gecombineerde vacuümsysteem van Atlas Copco voor 'grofvacuüm' toepassingen – uitgerust met een geïntegreerd schroefelement, bekend om zijn betrouwbare prestaties en lage energiekosten. Het heeft nog andere functies en voordelen, zoals een getunede frequentieomvormer en een hoogrendementsmotor, zodat de capaciteit kan afgestemd worden op de vraag met een minimum aan fluctuaties in vacuümniveau en een stille werking, waardoor de GHS geïnstalleerd kan worden op het gebruikspunt.

Hebt u vragen?

Indien u meer te weten wilt komen over de geschiedenis van vacuüm en de dagelijkse industriële toepassingen van vacuüm, bezoek dan de Atlas Copco Vacuum Systems website en bekijk de volgende video: "Vacuum: an introduction".

U kunt uiteraard ook gewoon ons informatieaanvraag formulier invullen, één van onze productspecialisten zal u dan spoedig contacteren.

Categorie

Vacuümpompen

Deel dit artikel op: