Vraag het aan Atlas Copco: Vacuümdrukbereik en capaciteit

op

Vraag het aan Atlas Copco is een blogonderdeel waarin veel voorkomende vragen over verschillende technologieën, processen en methodes bij het gebruik van compressoren, vacuümpompen en blazers aan bod komen.

Beeld-Artikel-Ask-Atlas-Vacuum-Technology

Wanneer we een klant helpen zijn vacuümbehoeften te achterhalen, stellen we eerst een paar sleutelvragen. Voor welke toepassing? Hoe nat of droog is het proces? Welke capaciteit hebt u nodig? Door deze vragen te stellen, kunnen we voor onze klant het beste vacuümsysteem selecteren dat hem uiteindelijk een duurzame, efficiënte en kostenbesparende oplossing biedt. 

Een eerste stap bij het kiezen van een vacuümpomp is de werkdruk en de capaciteit bepalen. Maar deze termen kunnen verwarring veroorzaken wanneer ze niet correct zijn omschreven.

Soms willen klanten een vacuümpomp kiezen op basis van de einddruk. Hoewel ze vergelijkbaar zijn, zijn einddruk en werkdruk niet hetzelfde. Beide begrippen mogen niet zomaar door elkaar worden gebruikt.

De einddruk is de hoogste laagste die een vacuümpomp kan bereiken. De einddruk is vergelijkbaar met de topsnelheid van een auto. Hij toont wat de machine aankan wanneer ze tot het uiterste gaat, maar meer kenmerken, zoals versnelling of remkracht, kunt u er niet uit afleiden. Het kan soms nuttig zijn de einddruk van een vacuümpomp te kennen, maar bij de meeste toepassingen wordt deze niet bereikt. Een belangrijker kenmerk is de werkdruk.

De werkdruk is de vereiste druk voor de dagelijkse werking. Werkdruk en capaciteit zijn twee belangrijke factoren waarmee u bij het kiezen van een vacuümpomp rekening moet houden.

Capaciteit is ook een begrip dat verwarring veroorzaakt bij veel gebruikers. De capaciteit van een vacuümpomp moet worden gemeten in effectieve kubieke meter per minuut (effectieve m3/min), niet in vrijeluchtlevering. De effectieve m3/min is een volumetrische eenheid die betrekking heeft op de effectieve gaslevering, rekening houdend met de inlaatomstandigheden.

Gebruikers vragen vaak naar de capaciteit, gebaseerd op de effectieve m3/min. Maar een paar punten moeten worden verduidelijkt voor we de effectieve m3/min aanvaarden als nominale waarde. Eerst moeten we nagaan of de effectieve m3/min gemeten wordt bij de pompinlaat of bij het proces zelf. Vervolgens moeten we rekening houden met de behoefte aan effectieve m3/min als de vacuümpomp onder werkdruk staat.

Sommige klanten willen een bepaalde capaciteit en een bepaalde druk bereiken die losstaan van elkaar, terwijl anderen een specifieke capaciteit bij een bepaalde druk nodig hebben. Het is gemakkelijk om aan beide vragen te voldoen, maar u bespreekt deze behoeften het best met uw vacuümpompleverancier. Hoe meer details u over uw procesvereisten geeft, hoe beter uw uiteindelijke vacuümoplossing zal zijn.

Bespreek deze punten met eventuele vacuümsysteem leveranciers wanneer u overweegt om een vacuümsysteem te kopen. Als u niet zeker weet hoe u uw eisen moet opstellen, kunt u contact opnemen met een expert van Atlas Copco. We helpen u graag uw vacuümbehoeften te bepalen en de meest efficiënte oplossing voor uw bedrijf te vinden.

Categorie

Vacuümpompen

Deel dit artikel op: