De chemische toer op: waarom voedsel bederft en hoe stikstof kan helpen

op

Hebt u de extra plaats in een zak popcorn of chips al opgemerkt? Het lijkt een vergissing, maar het gas in de zak speelt een speciale rol om het voedsel te beschermen en vers te houden. Stikstof wordt gebruikt om verpakt voedsel te conserveren tijdens transport en opslag.

Beeld-Artikel-Lets-get-Chemical-Why-Food-Spoils-and-How-Nitrogen-Can-Help

Maar wist u dat voedselproducenten kunnen stiktof ter plaatse fabriceren en dat stikstof ook andere eigenschappen heeft dan omgevingslucht. Voordat we dieper ingaan op de voordelen van het produceren van gas op eigen locatie voor de fabrikant (en de consument), gaan we een stap terug en onderzoeken we waarom het eigenlijk nodig is.

Lucht is toch maar lucht?

Atmosferische lucht bestaat uit talrijke gassen, zoals argon, koolstofdioxide en helium, maar vooral uit stikstof (78 %) en zuurstof (20 %). Wij hebben dan wel zuurstof nodig om te overleven, maar wanneer het in contact komt met voedsel ontstaan er problemen. Er zijn verschillende manieren waarop zuurstof voedsel kan doen bederven, zoals de groei van micro-organismen en schade door enzymen.

Micro-organismen en enzymen houden van zuurstof

Net zoals mensen hebben de meeste micro-organismen zuurstof nodig om te overleven en te groeien. Deze micro-organismen kunnen aerobe bacteriën, gist of schimmels zijn, en sommige maken de mens ziek wanneer ze worden ingenomen.

Wanneer natuurlijke enzymen in het voedsel reageren op zuurstof, bederft het voedsel snel. Deze versnelde reactie (ook katalysering genoemd) kan gebeuren bij tal van natuurlijke enzymen. De twee meest voorkomende zijn katalase en peroxidase. Deze zijn verantwoordelijk voor het verkleuren van gesneden fruit en groenten.

On-site stikstofgeneratie brengt redding

Zuurstof kan hinderlijke en gevaarlijke microbegroei en enzymreacties veroorzaken. Het is dus belangrijk dat voedselproducenten de zuurstof uit verpakt voedsel verwijderen. Door de omgevingslucht te vervangen door stikstof verkleinen de fabrikanten het risico op ongewenste chemische reacties.

Fabrikanten die stikstof ter plaatse produceren, beschikken steeds over een uiterst pure voorraad voedsel conserverend gas. Met de olievrije lucht- en stikstofgeneratoren van Atlas Copco kunnen voedselproducenten stikstof gebruiken om het voedsel vers te houden en de consument te beschermen. 

Meer informatie nodig?

Surf naar onze wesite of onze perslucht-wiki en ontdek tal van artikels die betrekking hebben tot stikstof en stikstofgeneratie.

U kunt ook volgende artikels op onze blog raadplegen

Spreekt u liever een productspecialist aan? 

Bel naar 02 689 05 11 of vul ons informatieaanvraag formulier in, ons team helpt u graag verder.


Categorie

Voedingsmiddelen en dranken Stikstofgeneratoren

Deel dit artikel op: