Vraag het aan Atlas Copco: hoe werkt een frequentieregelaar - deel 2

op

In onze serie over de werking van frequentieregelaars en hun correcte toepassing hebben we het deze week over frequentieregelaars voor schroefcompressoren.

Beeld-Artikel-understanding-vsd-technlogy-part-2

Indien u deel 1 van deze serie hebt gemist, kunt u het hier lezen: Hoe werkt een frequentieregelaar - deel 1.

Frequentieregelaars (VSD) worden gebruikt in toepassingen om een elektrische motor te versnellen of vertragen, zodat de uitvoer van de machine aan de vraag van het systeem kan voldoen. Naargelang het proces helpt een frequentieregelaar niet alleen besparen op de energiefactuur door het proces net voldoende te laten draaien om aan de vraag te voldoen. Hij kan het proces ook aanpassen om producten net op tijd klaar te hebben voor andere delen van de fabriek. 

Hoe kunnen VSD's energie besparen?

Het merendeel van de VSD's wordt gebruikt om pompen en ventilators te regelen en energie te besparen door de pomp of de ventilator op de juiste snelheid te houden naargelang de vraag. Aangezien het koppel en de vermogenscurves van deze toepassingen de zogenaamde variabele koppelcurve volgen, kan men enorme energiebesparingen realiseren door een VSD te gebruiken. Bijvoorbeeld: een toepassing met centrifugaalpomp waarbij de motorsnelheid beperkt wordt tot 80 procent van het toerental bij volle belasting kan leiden tot een energieverbruik van 51,2 % bij volle belasting. Door de exponentiële besparing is de investering in een regelaar bij dit soort toepassingen gerechtvaardigd.

Het is belangrijk om te weten dat de meerderheid van de verkochte frequentieregelaars gebruikt wordt voor variabele koppeltoepassingen wegens de besparingen bij gebruik van een VSD.

Het verschil tussen regelaars voor verdringingscompressoren en centrifugaalcompressoren

In de persluchtsector worden variabele koppelbelastingen toegepast op centrifugaalcompressoren en lineaire koppelcurves op verdringingsschroefcompressoren.

Zoals u kunt zien in bovenstaande grafiek hebben de schroefcompressoren een vlakke koppelcurve over het volledige toerentalbereik. Dit verschilt sterk van de koppelcurve van centrifugaalcompressoren. Indien men een regelaar ontworpen voor variabele koppeltoepassingen gebruikt in een lineaire koppeltoepassing, kan de regelaar niet voldoende koppel leveren in de lagere toerentallen. Verkeerd gebruik van een regelaar verkort de levensduur van de motor en de regelaar in de compressor.

Een regelaar specifiek ontworpen voor oliegeïnjecteerde schroefcompressoren

In 2014 maakte de GA37-90kW VSD-compressorreeks van Atlas Copco voor het eerst gebruik van een regelaar die specifiek werd ontworpen voor oliegeïnjecteerde schroefcompressoren. Vóór de lancering van de Atlas Copco Neos regelaar maakten oliegeïnjecteerde schroefcompressoren gebruik van regelaars die eigenlijk voor andere toepassingen bedoeld waren. 

Hebt u nog vragen?

Surf naar onze perslucht-wiki om meer informatie over de compressorbesturingssystemen te bekomen. 

U kunt ook gewoon ons informatieaanvraag formulier invullen, een van onze vertegenwoordigers zal dan spoedig contact met u opnemen.


Categorie

VSD-technologie

Deel dit artikel op: