Vraag het aan Atlas Copco: hoe werkt een frequentieregelaar - deel 3

op

Dit is het derde en laatste deel van onze reeks over de werking en traditionele toepassingen van frequentieregelaars. In dit gedeelte leggen wij u uit waarom frequentieregelaars niet geschikt zijn voor alle schroefcompressortoepassingen.

Beeld-artikel-understanding-vsd-technlogy-part-3

Indien u deel 1 of 2 gemist hebt, kunt u deze artikelen hier lezen: Hoe werkt een frequentieregelaar - deel 1, en Hoe werkt een frequentieregelaar - deel 2.

Waarom kunnen we geen frequentieregelaar gebruiken voor alle schroefcompressoren?

Omdat de spanning doorheen de regelaar moet alvorens ze de motor bereikt, zijn VSD compressoren niet zo efficiënt als compressoren met vaste snelheid bij een belasting van 100%. Bij een compressor met vaste snelheid is er gewoon een starter die vermogen levert aan de motor, terwijl een VSD compressor energie verliest onder de vorm van warmte. Compressoren met vaste snelheid zijn ideaal voor een basisbelasting in combinatie met een VSD compressor en passen zich aan de fluctuerende vraag van het luchtsysteem aan.

Luchtcompressoren worden vaak geïnstalleerd in vuile, stoffige, warme en vochtige omgevingen. Vele regelaars werden niet ontworpen met luchtcompressoren in het achterhoofd en zijn dus niet geschikt voor die omgevingen. Stof en vuil kunnen in de koelventilators van de regelaar terechtkomen, waardoor hij uiteindelijk oververhit geraakt en uitvalt.

Fluctuerende stroomvoorzieningen die voor spanningsonevenwicht zorgen en inductielassers die elektromagnetische ruis veroorzaken op het elektriciteitsnet van de fabriek zijn eveneens vijanden van de meeste compressorregelaars. Deze regelaars kunnen uitvallen en de compressormotor beschadigen, wat tot dure reparaties en langdurige stilstand van het luchtsysteem van de fabriek leidt.

Zijn er oplossingen voor ruwe omgevingen en mogelijke problemen met het elektriciteitsnetwerk?

De Atlas Copco Neos regelaar is gebaseerd op jarenlange ervaring met frequentieregelaartechnologie. Hij werd ontworpen om te voldoen aan de unieke koppelvereisten van een schroefcompressor en om uit te blinken in de ruwe omgevingen waarin de compressoren geïnstalleerd zijn. De Neos is gemaakt om fluctuerende elektriciteitsnetten en ruis in industriële fabrieken aan te kunnen zonder uit te vallen en zonder gereset te moeten worden. Hij heeft een IP5x-klasse, wat betekent dat stof geen invloed heeft op de werking van de apparatuur. Hierdoor mag men compressoren installeren in stoffige omgevingen. De Neos is ook geschikt om buiten te installeren onder een afdak en bij temperaturen tot 50 °C.

Atlas Copco heeft de Neos regelaar speciaal ontworpen voor luchtcompressoren en de omgevingen waarin deze compressoren geïnstalleerd zijn. 

Meer informatie nodig?

Surf naar onze perslucht-wiki en kom meer te weten over persluchtregeling. Voor meer information over de VSD compressoren kunt u naar onze website surfen of gewoon ons informatieaanvraag formulier invullen. Een van onze productspecialisten zal dan spoedig contact met u opnemen.

Categorie

VSD-technologie

Deel dit artikel op: